naslovnica
o agenciji
djelatnosti
novosti
lista glazbenika
projekti
linkovi
kontakt

KVARTET MASCARA

Kvartet MASCARA

Vihor strasti i mir oceana koji počivaju  negdje između Iberijskog poluotoka,  Južne Amerike  i njihove bogate narodne predaje glazbene su muze koje povezuju Polonu, Timija, Vojka i Mitju. Mascara poput slikara istražuje platno unutar, uz rub  i izvan prostora klasične glazbe…nanoseći boju preko linije četkom napetih struna i toplinom glasa -  oprezno i  s mnogo poštovanja.

Polona Udovič (glas), Timi Krajnc (gitara), Vojko Vešligaj (gitara) i Mitja Režman (bas gitara) akademski su glazbenici i priznati izvođači kako na domaćem, tako i na širem umjetničkom prostoru.  Suradnja u ansamblu odraz je njihovih vrijednih glazbenih iskustava i dubokog razumijevanja glazbe, isprepletenosti njihovih umjetničkih puteva  i predanog  rada s brojnim pojedincima, komornim sastavima, orkestrima, ansamblima, u koncertnim dvoranama i na festivalima širom svijeta... Njihova glazba punokrvno, neposredno i sažeto prelijeva  čežnju zarobljenu između ulica Montevidea, Buenos Airesa i Lisabona …. između bordela i  milonge…. radosti i tuge  trgovaca, mornara i  afričkih doseljenika ….To je glazba koja svira noću kada su sve maske dozvoljene (mascara – na španjolskome –maska-), glazba koja dolazi s mjesečinom i umire sa svitanjem….

Glazbenike povezuje raskrižje  povijesti na kojemu se  svake večeri susreću oni koji jesu, te oni kojih više nema. Negdje na nekom uglu naići ćete na Caffé  Mascara…. Priđete li, čut ćete glazbu Marize, Dina Saluzzija, Toma Waitsa, Astora Piazzolle, Amalie Rodrigues  te mnogih drugih…. onih koji su pobjegli salonskom  parketu i klišejima…

 

POLONA UDOVIČ – vokal

 

Diplomirala je na Akademiji za glazbu u klasi V. Meljnikova s najvišom ocjenom. Nakon godine dana rada u Simfonijskom orkestru RTV Slovenija specijalizirala se za rad s početnicima u Glazbenoj školi. Kao solistica i članica različitih komornih sastava imala je niz važnih nastupa u Sloveniji i u inozemstvu. Kao solistica je nastupila s Orkestrom SNG Opere i baleta Ljubljana.

Posljednjih deset godina se posvetila pjevanju argentinskog tanga. Surađuje sa sastavima poput: Cana flamenca, Funtango, Distango, Quatro por tango i Astorpia. Djelovala je i u grupi Moonlight Echo. Surađivala je sa Simboličnim orkestrom i nastupila je kao članica Terrafolk produkcije. S grupom Terrafolk surađivala  je na projektu Full Circle na gostovanju u Francuskoj i Engleskoj. Nastupila je na Jazz festivalu Cerkno, na festivalu Okarina na Bledu, u okviru festivala Trnfest u Ljubljani, na festivalu Lent u Mariboru, u okviru Mediteran festivala u sklopu Ljeta u Izoli i na tango festivalu u Idriji sa grupom Funtango, što je dokumentirala RTV Slovenija. U veljači 2012. nastupila je kao solistica s orkestrom gitara Ljudmila Rusa.

Zaposlena je u Glazbenoj školi Grosuplje gdje predaje violinu i vodi gudački školski orkestar. Radi i kao studijska pjevačica i violinistica. 

TIMI KRAJNC - gitara

Jedan je od prepoznatljivijih slovenskih gitarista mlađe generacije. Odlikuje ga svestranost i sudjelovanje u različitim glazbenim sastavima. Glazbeno obrazovanje započeo je u Radljama ob Dravi kod prof. Ive Vrhovnika i Mateja Švaba te pored klasične gitare počeo svirati folk i jazz gitaru. Školovanje je nastavio na Konzervatoriju u Mariboru kod prof. Vojka Vešligaja gdje je za vrijeme školovanja izveo mnogo solističkih i komernih koncerata te osvojio brojne nagrade na međunarodnim i državnim natjecanjima. Trenutno pohađa četvrtu godinu Akademije za glasbo u Ljubljani kod prof. Tomaža Rajteriča. Timi svira u Big Bandu - Radlje te u Big Bandu Akademije za glasbo u Ljubljani. Član je kvinteta Piazzolleky te kvarteta Mascara i svira u raznim slovenskim grupama.Timi pored glazbe istražuje i zvuk, a u suradnji sa svojim ocem Mirom, osmislio je vrhunsko ozvučenje za Kvartet Mascara.

 

VOJKO VEŠLIGAJ  - gitara

Diplomirao je s odličnim uspjehom na Akademiji za glazbu u Ljubljani kod prof. Tomaža Rajteriča, kod kojeg je 2003 godine zaključio i poslijediplomski studij.

Još za vrijeme školovanja držao je mnogo samostalnih recitala i koncerata u različitim komornim sastavima na važnim gitarskim festivalima diljem Europe. Kao solist nastupao je s Gudačkim orkestrom Akademije za glazbu u Ljubljani, Komornim orkestrom Amadeus, Gudačkim orkestrom Konzervatorija u Mariboru, Simfonijskim orkestrom Sveučilišta Juraj Dobrila u Puli  te sudjelovao u izvedbi opere Astora Piazzolle Maria de Buenos Aires s glazbenicima tria  „Triangulo“ (Marco Granados - flauta, Gustavo Tavares - violončelo, Pablo Zinger – klavir).

Aktivno svira u duetu „La Guitaromanie duo“ sa Damjanom Stanišićem, u ansamblu „Mascara“ te u triu „Fuoco“. Dobitnik je brojnih nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima u Italiji, Srbiji i Crnoj Gori te u Sloveniji. Godine 2003. primio je Prešernovu nagradu Akademije za glazbu u Ljubljani za posebna dostignuća. Tri godine je radio kao asistent na Akademiji za glazbu u Ljubljani, a trenutno radi kao profesor gitare na Konzervatoriju za glazbu i balet u Mariboru.

MITJA REŽMAN – bas gitara

Diplomirao je na Akademiji za glazbu u klasi prof. Tomaža Rajteriča. Surađivao je s orkestrom mariborske Opere, s komornim orkestrom Akademije za glazbu pri izvođenju djela mladih slovenskih skladatelja i s drugim komornim sastavima. Predstavio se nizom koncerata u Sloveniji i u inozemstvu. Sudjelovao je na raznim festivalima gitare i komorne glazbe (Koncertni podij mladih Sežana, Glazbeni September Maribor, Jesenske Serenade, Dani gitare Zagreb, ljetni kamp „Uzmah“ na Hvaru, Glazbeni juli na obali Koper, Bina muzičke omladine, Musica Danubiana Ljubljana, Madlenianum Beograd, Castoria Grčka...), većinom kao član gitarskog kvarteta Amarcord, s kojim je također dobitnik posebne nagrade na prvom natjecanju Vladimir Lovec – Ivan Šček u Kopru 2001., druge nagrade na takmičenju Simone Salaso u Viareggiu 2002. i dobitnik Prešernove nagrade Akademije za glazbu u Ljubljani. Proučavao je romsku glazbu te surađivao i snimao s različitim grupama (Romano Rai, Ira Roma...).

Napisao je i aranžirao niz kompozicija za gitarski kvartet i solo gitaru. Organizator je seminara klasične gitare koji se tradicionalno održava svake godine u Muzičkoj školi u Krškom. Predaje gitaru u Glazbenim školama Krško i Trebnje.

 

recenzija

program