naslovnica
o agenciji
djelatnosti
novosti
lista glazbenika
projekti
linkovi
kontakt

STEFAN MILENKOVIĆ & MARKO HATLAK TANGO COMPÁS

STEFAN MILENKOVIĆ & MARKO HATLAK TANGO COMPÁS

Stefan Milenković, svjetski priznati violinist, koji je svoje mjesto na koncertnim podijima osigurao već u mladim godinama i Marko Hatlak, svestrani slovenski koncertni harmonikaš, združili su snage u energičnome sastavu Stefan Milenković & Marko Hatlak TANGO COMPÁS.

Compás je ritam, metronom, tempo koraka, puls ili osnovno mjerilo. Osnovni element na kojemu se bazira čitava glazba. Ovaj projekt istražuje tango compás – njegovu intenzivnu, mračnu ljepotu i strast. No tango sadrži još mnogo više: nevjerojatan raspon energetske izražajnosti – uključujući zvuk i pokret – koji možda skriva ključ o tome što zapravo znači biti čovjek i biti smrtan.  Komunikacija između muškarca i žene, naše slabosti i naše jakosti, borba između  dobra i zla, pomirba uma, tijela i duha – svi ti bezvremeni pojmovi sadržani  u tangu compás pružili su im nadahnuće za ovo glazbeno putovanje.

Glazbenici, koji  za sobom već imaju zajedničku suradnju, u ovom projektu odabrali su baviti se esencijom - još fokusiraniji pristup  sofisticiranog stila i ideja, što je s jedne strane tradicionalno,  a sa druge još više divlje.  Ovaj put su se udružili s pijanistom Markom Črnčecom i kontrabasistom Lukom Hermanom Gaiserom. Glazbenici dolaze iz različitih žanrova – od Milenkovichevog svijeta klasične dubine, Hatlakovoga isprepletanja klasike s tango i etno glazbom, do Herman Gaiserovog poigravanja sa jazzom i Črnčecovih čudesnih jazzerskih improvizacija, tako da nastaje zanimljiva simbioza glazbe koja nudi oba vidika.

Repertoar sastava obuhvaća uglavnom strastvenu i temperamentnu tango glazbu različitih autora u vlastitim obradama. U ovom glazbeno-scenskom vulkanu uz strastvenu glazbu kroz druženje s glazbenicima doživjet ćete i atmosferu milonge... a karizmatičnog violinista Stefana Milenkovicha otkrit ćete u ulozi u kojoj ga poznaju samo neki – kao  pasioniranog tanguerosa!

Jer, kako Stefan kaže: “Za mene je tango strast, ali i način života: elegancija, žar, razmjena energije, muzika, pokret... U tangu je ezoterična, energetska komunikacija između ljudskih bića dovedena do nevjerojatnih visina - a ja osobno mislim da kroz upoznavanje tanga kao plesa veoma brzo shvatite i  da ste bolje upoznali sami sebe.“

Na pozornici im se po potrebi može pridružiti gostujuća pjevačica i plesni par. Na mini promotivnoj turneji po Sloveniji  sjajnim nastupom odličan dojam ostavila je Ana Bezjak, inače jazz provenijencije, te plesni par Blaž Bertoncelj Andreja Podloga.

 Na ovogodišnjoj ljetnoj turneji  predstavljaju svoj prvi nosač zvuka na kojemu će se moći poslušati skladbe iz najranijeg doba tango repertoara autora kao što su Rodrigues, Canaro, Caceres i drugi, kao i moderno viđenje tanga kroz unikatnu interpretaciju Piazzolline i Gallianove glazbe. Usklađenost i virtuoznost izvođača stvaraju energijom nabijene koncerte, koji nadilaze emocionalne  granice, što publika itekako prepoznaje!

                                                     ***

 

Stefan Milenković jedinstven je umjetnik izuzetno produktivne i dugotrajne scenske prisutnosti,  profesionalizma i kreativnosti. Svojom glazbenom filozofijom, kao i životnim stilom istražuje općeljudsko i glazbeno nasljeđe i iskustva  nastojeći ih izravno povezati s publikom  i ponuditi joj poticajne,  energične i uzbudljive izvedbe.  Kao glazbenik  širokih stilskih interesa, Milenkovich je nastupao sa rock sastavom Gorillazu prestižnom Apollo teatru u Harlemu, New York. Poznate su i njegove suradnje s lutnjistom Edinom Karamazovom, kao i sa gitaristom Vlatkom Stefanovskim i njegovim triom, u kojima istražuje svijet improvizacije i akustično-električne violine. U njegove mnogobrojne nastupe s orkestrom ubrajaju se nastupi sa Berlinskim simfonijskim orkestrom, Helsinškom filharmonijom, Beogradskom filharmonijom, Zagrebačkom filharmonijom, orkestrom Radio Francuske, orkestrom Boljšoj teatra, Nacionalnim orkestrom Belgije, komornim orkestrom Aspen, simfonijskim orkestrima Indiannapolisa, Meksika, Sao Paola u Brazilu, te Melbournea i Quinslanda u Australiji, a nastupao je pod palicom dirigenata kao što su Sir Neville Marriner, Lorin Maazel, Vladimir Fedoseyev, Daniel Oren i En Shao. Stefan Milenkovich snimio je nekoliko nosača zvuka s klasičnom glazbom, a predan je i pedagoškome radu, kojim se bavi u SAD i u Europi. Glazbenu karijeru okrunio je međunarodnim humanitarnim radom, za kojega je primio brojne nagrade, te sudjelovao na  brojnim UNESCO-vim gala koncertima. Tijekom rata u ranim devedestim godinama bio je prvi dječji ambasador na Balkanu.

 Marko Hatlak pojavljuje se na stranim i domaćim koncertnim podijima od 2000-te godine. Po završenoj Srednjoj glazbenoj i baletnoj školi u Ljubljani uslijedio je devetogodišnji studij uNjemačkoj – najprije na Visokoj školi za glazbu Franz Liszt u Weimaru u razredu prof. Ivana Kovala, a zatim još na Visokoj školi za glazbuu  Würzburgu kod prof. Stefana Hussonga. Ključno područje Hatlakovoga djelovanja je tango glazba. Već tijekom studija u Weimaru vodio je svoj prvi tango sastav Distango, za kojim je slijedila aktualna skupina Funtango. Svirao je kao solist sa simfonijskim orkestrimau Sloveniji i u inozemstvu – uz Moskovsku filharmoniju, Jensku filharmoniju, uz Simfonijski orkestar RTV Slovenija s dirigentom En Shaom i drugim orkestrima, u komornim sastavima s brojnim međunarodno priznatim glasbenicima – s Vlatkom Stefanovskim, Stefanom Hussongom, Mihom Maegaitom, Unom Palliser, Matejem Bekavacem, s Karminom Šilec, Neilom Innesom i Tommyjem Emmanuelom, u tango i etno sastavima – Marko Hatlak &Funtango, Distango i Terrafolk. Kroz to vrijeme snimio je brojne nosače zvuka s repertoarom tanga, te suvremene, barokne, klasične i etno glazbe. Stvara i autorsku glazbu, pretežno za film i kazalište, kao i za dječje predstave.

 Marko Črnčec je svoj glazbeni put započeoučeći klasičnu glazbu, a godine 2009.diplomirao je na Univerzitetu za glazbu i dramske umjetnosti u Grazu na jazz smjeru. Danas djeluje kao multiinstrumentalist, skladatelj, aranžer i producent uglavnom u jazz i pop sastavima. Surađuje i snima s različitim glazbenicima kao što su primjerice Michael Phillip Mossman, Luis Bonilla, Don Menza, Gary Chaffee, Marco Minnemann, Stjepko Gut, Bob Mintzer, Marcus Gilmore, Armando Gola, Jonathan Powell, John Thomas, Gwen Hughes, p. Boško Petrović, Miljenko Prohaska, Igor Bezget, Howard Curtis, Ron McClure, Martin Belic, Leo Angel, Andy Hunter, Samo Šalamon, Karmina Silec, Sharat Shrivastava, Gyan Syngh, Suresh Talwalkar, Bernhard Schimpelsberger, Ida Sundelius, Rok Golob, Jani Moder, Jure Pukl, Ratko Divjak, Sigi Feigl, Gašper Peršl, Karlheinz Miklin, Ewald Oberleitner, Eduard Holnthaner, Milan Nikolic, Mihail Parushev, Bajsa Arifovska, Ratko Dautavski, Stanko Arnold, Reiner Tempel i drugi.

Luka Herman Gaiser je 2010 diplomirao na glazbenom Konzervatoriju u austrijskom Klagenfurtu na smjeru jazz kontrabas kod prof. Ulija Langthalera, a u veljači 2013.Diplomirao je i na smjeru instrumentalne pedagogije. U prošlosti je surađivao s brojnim glazbenim sastavima i glazbenicima, kao što su Samo Šalamon, Stefan Milenkovich, Rob Bargad (SAD), Igor Bezget, Renato Chicco, Bernd Reiter (A), Goran Alachki (MK), Denise King (SAD), Olivier Hutman (FRA), Jure Pukl, Lenart Krečič, Jaka Kopač, Essaouira project, Big Band Ptuj, Naš Big Band Ljutomer, Marko Hatlak, Martin Belič, i mnogi drugi. Sorađivao je  takođeri u zapaženim projektima poput Petra Genetrix, Hair (musical, gostovanje u SAD)... Danas redovito djeluje u jazz sastavima Kontraglas, Vid Jamnik kvartet, Jazz Robots, Denise King, Olivier Hutman, gudački duo New Paris s violinisticom Doris Šegula, Bilbi band, Harmelogic, Stane Hebar kvartet, Voxarsana, Sigrid Gerger (AUT), Black Coffee. Od 2010. godine poučava bas gitaru i kontrabas na jazz odjelu na Glazbenoj školi Karol Pahor Ptuj, a od 2011. Godine i na jazz odjelu Konzervatorija za glazbu u  Mariboru. 

Snimka koncerta održanog u Centru urbane kulture KINO ŠIŠKA u Ljubljani 15.02. 2014. - RTV Slovenija

 

http://4d.rtvslo.si/arhiv/koncerti/174268559 - 1. dio

http://4d.rtvslo.si/arhiv/koncerti/174268561 - 2. dio

 

recenzija

program