naslovnica
o agenciji
djelatnosti
novosti
lista glazbenika
projekti
linkovi
kontakt

HENSCHEL QUARTET

HENSCHEL KVARTET

Ugledni Henschel kvartet sa sjedištem u  Münchenu osnovan je 1994, te je 2014. godine obilježio dvadesetu obljetnicu djelovanja. 

 

Već svojim prvim nastupom u Hrvatskoj, na  66. Dubrovačkim ljetnim igrama, ugledni Henschel kvartet sa sjedištem u Münchenu, koji je 2014. godine proslavio dvadesetu obljetnicu djelovanja, osvojio je nagradu Orlando HRT-a za 2015. godinu, uz dojmljivo obrazloženje ocjenjivačkoga suda za glazbeni dio programa: Oni su na tragu naslova jedne od njihovih europskih praizvedbi, a s pomoću vlastita vrhunskog zalaganja iskazali sve moguće „vizije i čuda“ što ih svojim slušateljima može ponuditi glazba. Bili su čas lirski sjetni, čas šarmantno duhoviti, čas dramatski uznemireni. To je u svakom slučaju bio jedan od najviših umjetničkih dosega u sveukupnoj glazbeničkoj povijesti Dubrovačkih ljetnih igara.

 

     Godine 1994., kada se violončelist Mathias Beyer-Karlshøj pridružio članovima osnivačima Christophu, Markusu i Moniki Henschel, započela je međunarodna karijera Henschel kvarteta. Već godinu dana kasnije Kvartet je osvojio brojne nagrade na međunarodnim natjecanjima u Evianu, Banffu i Salzburgu, a sljedeće godine osvojio je prvu nagradu i zlatnu medalju na Međunarodnom natjecanju komorne glazbe u Osaki.  Uspješni debiji u svjetskim glazbenim prijestolnicama, uključujući hvaljeni BBC-jev prijenos uživo, kada su nastupili kao zamjena za Kvartet Juilliard, odveli su ih u sam vrh međunarodne komorne glazbe. O tome svjedoče i brojni pozitivni komentari, poput ovoga objavljenog u Los Angeles Timesu: Ovo je, bez sumnje, jedan od najboljih sastava na svijetu, sjajan gudački kvartet.

 

            U veljači 2016. godine Kvartet je poželio dobrodošlicu novome članu, proslavljenom violinistu Catalinu Desaga.

             Glazbeno putovanje Kvarteta obilježeno je brojnim iznimnim događajima. Tako je nastupio na službenoj svečanosti otvaranja Biblioteke Anna-Amalia u Weimaru (na popisu UNESCO-ve svjetske kulturne baštine), obnovljene nakon katastrofalnog požara 2004. godine te putovao u Bruxelles kao ambasador kulture Savezne Republike Njemačke.  U ožujku 2010. Kvartet je imao čast nastupiti u Vatikanu, u nazočnosti Pape Benedikta XVI.  Redoviti gosti u kraljevskoj palači u Madridu, članovi Kvarteta svirali su na četiri Stradivarijeva glazbala iz kraljevske zbirke. U lipnju 2012. Henschel kvartet pozvan je da, kao prvi europski gudački kvartet u posljednjih dvadeset godina, izvede sve Beethovenove gudačke kvartete u prestižnoj koncertnoj dvorani Suntory u Tokiju. Iste je godine violistica Monika Henschel postala predsjednicom novoosnovane Udruge gudačkih kvarteta Njemačke, a 2013. godine Christoph Henschel imenovan je počasnim profesorom na Sveučilištu u Augsburgu. Među najvažnije događaje u prošloj i tekućoj sezoni ubrajaju se  nastupi u Londonu, Amsterdamu, New Yorku (Carnegie Hall), Washingtonu DC (Nacionalna galerija), Yokohami i Tokiju (Sveučilište Geidai). Snimke Kvarteta nagrađene su brojnim nagradama, uključujući  nagradu njemačke kritike (Preis der Deutschen Schallplattenkritik) te s nekoliko nagrada za nosač zvuka godine (IMW). Njihove nosače zvuka preporučuju ugledne tiskovine, kao što su Gramophone Magazine, The Sunday Times i Süddeutsche Zeitung.

             U pripremi je nosač zvuka s djelima suvremenog američkog skladatelja Christophera Theofanidisa. Ansambl redovito prihvaća pozive za održavanje  predavanja i seminara na uglednim svjetskim institucijama, od Sveučilišta Yale u SAD-u do Royal Northern College of Music u Engleskoj i Sveučilišta u Melbourneu. Kvartet kontinuirano surađuje s Ministarstvom kulture Bavarske na glazbenim projektima za mlade u Münchenu. Već deset godina Kvartet daje svoj doprinos kao ambasador međunarodne organizacije SOS Dječje selo.

 

                                                               ***

O njihovim izvedbama ugledni portal Seen & Heard International piše: “Ukoliko ikad budete imali prigodu poslušati recital Henschel Quarteta, iskoristite je svakako Sviranje gudačkog kvarteta rijetko može biti bolje od njihovoga” dok je Musicweb-International.com  napisao, svirali su s vrhunskim povjerenjem svirača koji njuše svaku notu..”., The New York Times opisao je njihov nastup 2010. kao “…nešto prelijepo…toplo nijansiranje odsvirano s neodoljivom energijom i dobrim raspoloženjem”.  O snimci njihove svjetske praizvedbe Bruchovog Gudačkog kvarteta u E duru uz violista Kazuki Sawa, nagrađenoj od International Musicweb-a kao CD godine za 2009., portal je napisao: “…još jedan izvanredan uspjeh koji bi trebao odmah biti rasprodan…” i “…Henschel Kvartet…vrhunska izvedba, puna energije, misterija i ljepote.”  O izvedbama u Carnegie hall-u tijekom 2013. godine, skladatelj John Corigliano je u osvrtu na koncert napisao: “Veličanstveni Henschel kvartet svira kao da su jedna osoba. Oni su strastveni, točni i glazbeno sofisticirani. Bio sam zapanjen kvalitetom njihovih nastupa.”

Godine 2013. ansambl je nastupio u Velikoj Britaniji na Lake District Summer Music Festivalu koji je uključio i europsku praizvedbu djela Christophera Theofanidesa Vizije i čuda za gudački kvartet, o kojoj je portal Seen & Heard International napisao: “Tijekom ovog fantastičnog  recitala upadljiva je bila savršena (nedirnuta) intonacija Henschel kvarteta udružena sa čvrstim i nepopustljivim jedinstvom glazbenika tijekom širokih (bezbrojnih) kontrasta i tegobno virtuoznih zahtjeva djela. Rijetkost je naići na kvalitetu izvedbe poput ove, pa ako u budućnosti budete imali priliku čuti recital Henschel kvartet, iskoristite je odmah.”

Tijekom 2014. Henschel Kvartet koncertirao u Kaliforniji, održao turneje po Japanu i Danskoj te je nastupio u Londonu u kultnom St John’s Smith Square-u  

U 2014.-oj godini kvartet je obilježio i svoju 20-tu obljetnicu  te je izveo i memorijalni koncert za skladatelja  Hansa Wernera Henzea, preminulog 2012. godine, izvodeći njegov Prvi gudački kvartet kao dio programa Minhenskoga bijenala. 

Poveznica na filmski portret o HENSCHEL KVARTETU snimljen prilikom njihove petnaeste obljetnice djelovanja: 

http://www.nmz.de/media/video/henschel-quartet-a-portrait

http://www.hrt.hr/322946/organizacija/kvartetu-henschel-urucena-hrt-ova-nagrada-orlando

repertoar