naslovnica
o agenciji
djelatnosti
novosti
lista glazbenika
projekti
linkovi
kontakt

ELISA TOMELLINI

ELISA TOMELLINI, pijanistica i alpinistica

ELISA TOMELLINI, pijanistica i alpinistica

Ugledni britanski list The Guardian opisao je Elisu Tomellini kao jedan od najsvjetlijih talenata iznimne generacije mladih pijanista.

Elisa, rodom iz Genove, počela je s učenjem klavira u dobi od pet godina pod vodstvom Lidie Arcuri Baldecchi. Nastavila je studij klavira  uz Ilonku Deckers-Kuszler u Milanu i Lauru Palmieri u Veroni; sa šesnaest godina primljena je na prestižnu akademiju "Incontri col Maestro" u Imoli, gdje su je poučavali Alexander Lonquich, Riccardo Risaliti, Franco Scala, Joaquín Achúcarro i Piero Rattalino. Pohađala je i brojne majstorske tečajeve prestižnih majstora kao što su Maurizio Pollini, Svjatoslav Richter, Lazar Berman.

Diplomirala je s odličnim ocjenama i pohvalama na Konzervatoriju Giuseppe Verdi u Milanu 1997. godine nakon čega nastavlja studij kod Vincenza Balzanija, s kojim proširuje svoj repertoar i usavršava instrumentalnu tehniku.

Pobijedila je ili je bila nagrađena na brojnim međunarodnim natjecanjima, uključujući ‘Viotti Valsesia’, ‘Concorso di Cantù’ i ‘Concorso Città di Pavia’, da spomenemo samo nekoliko. Magazin Time definirao je Elisu Tomellini kao obećavajuću nadu talijanskog pijanizma.

Nastupala je na recitalima i uz orkestre u Italiji i inozemstvu na mnogim koncertnim scenama, uključujući i Societa' dei concerti u Milanu, Teatro Carlo Felice u Genovi, Orkestar filharmonijskog teatra  u Veroni, a gostovala je i na turnejama u Sloveniji, Mađarskoj, Rumunjskoj, Hrvatskoj i Srbiji.

Nekoliko njezinih koncerata emitirano je na RAI Radio 3.

Nakon slobodnoga studijskog razdoblja tijekom kojega je nekoliko godina živjela u Alpama gdje je razvila strast prema trekkingu i planinarenju, da bi naknadno nastavila  s istraživanjem i osvajanjem planina u najudaljenijim dijelovima svijeta, Elisa se vratila koncertiranju  debijem u Kennedy Centru u Washingtonu te u dvorani Gewandhaus u Leipzigu.

Snimala je za etiketu Vermeer, a njezin najnoviji nosač zvuka za etiketu Piano Classics u potpunosti je posvećen neobjavljenim djelima Sergeja Rahmanjinova, uključujući novopronađenu Suitu u d-molu i druge rane radove.

Aktivna i u komornoj glazbi, Elisa je surađivala s Andreom Bacchettijem, Olafom Jhon Laneri, Giuliom Plotina, Cristianom Rossi, Lucom Franzetti, Bin Huangom i Massimom Quarta. Nastupila je i u programu s dva klavira između klasike i jazza s Andreom Pozzom.

Elisa Tomellini posvećuje se  širokome repertoaru u rasponu od romantičarskog i ruskog - kojemu često posvećuje čitave recitale - do novih žanrova, primjerice Tango Nuevo,  djela Astora Piazzolle koja izvodi u vlastitim aranžmanima.

Novi projekti obhvaćaju  suradnju u Triju sa Gillesom Apapom i Lucom Franzettijem, te snimanje Lisztovih Transcendentalnih koncertantnih etida na temu Paganinija - prva verzija 1838,  u Luganu/Švicarska Radio RSI za etiketu Dynamic. Radi se o prvoj  svjetskoj izvedbi tih djela od strane jedne žene.

Kako bi zaključila krug svoja dva života, onoga pijanističkog  i života u kojemu je privremeno napustila glazbu kako bi otkrila svjetske ljepote, nakon uspona na vrh Monte Rosa u Alpama visok 4460 metara, 8. srpnja 2017. izvela je  "Koncert na najvišoj kvoti na svijetu" na vrhu Monte Rosa na 4460 metara nadmorske visine. 

Radi se o koncertu koji predstavlja mnogo više od osobnog rekorda. Elisa namjerava donirati filmska prikazivačka prava Asocijaciji Sanonani, organizaciji  koja vodi dječji dom i školu u Nepalu, Kathmandu.

Elisa Tomellini virtuozna je pijanistica koju svakako treba poslušati.

 

recenzija

repertoar